Meer dan 30 jaar ervaring in Explosieveiligheid

Cursus Basiskennis Explosieveiligheid

ATEX CursusEen explosiegevaarlijke gebied is een omgeving waarin een explosief mengsel van stof of gas kan ontstaan. De Europese ATEX richtlijnen, in Nederland opgenomen in de waren- en ARBO wetgeving, zijn erop gericht om een veilige werkomgeving voor werknemers te garanderen. Deze richtlijnen zijn:

 • Richtlijn 1999/92/EG (ATEX 153) betreffende minimumvoorschriften voor de verbetering van de gezondheidsbescherming en veiligheid van werknemers die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen.
 • Richtlijn 2014/34/EU (ATEX 114) betreffende apparaten en beveiligingssystemen bedoeld voor gebruik op plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen.

Alle betrokkenen moeten de basiskennis op basis van bovenstaande ATEX richtlijnen hebben om arbeidsmiddelen en apparatuur voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen te kunnen ontwerpen en veilig te installeren, gebruiken en onderhouden.

Doel


De cursus verschaft een gedegen basiskennis over explosieveiligheid. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk wordt de onderliggende wet- en regelgeving ten aanzien van ATEX 153 (voor werkgevers en eindgebruikers) en ATEX 114 (voor fabrikanten) toegelicht. Er wordt specifiek ingegaan op de eigenschappen van de explosiegevaarlijke omgeving en de eisen die hierdoor aan de apparatuur en machines worden gesteld.

De basiscursus explosieveiligheid is bedoeld voor machinebouwers, fabrikanten, installatieverantwoordelijken, leidinggevenden, gebruikers en ander technisch personeel dat te maken krijgt met de specifieke eisen vanuit een explosiegevaarlijke omgeving.

OnderwerpenCursusboek Basiskennis Explosieveiligheid


Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Explosies, het hoe en waarom
 • De ATEX 114 en ATEX 153 richtlijnen
 • Beoordelen en vermijden van explosierisico’s
 • Technische maatregelen
 • Zonering voor gas en stof
 • Organisatorische maatregelen
 • Ontstekingsbronnen
 • Bescherming van elektrisch en niet-elektrisch materieel
 • ATEX markeringen
 • Selectie van apparatuur en componenten
 • Certificaten en certificatieschema’s

Uw docent


Marc Moolenaar is lid van normcommissie NEC 31 Elektrisch materieel in verband met ontploffingsgevaar. Hij houdt zich al ruim twintig jaar bezig met het ontwerpen van explosieveilige aandrijf- en besturingssystemen voor Marine & Offshore toepassingen. Sinds 2011 is hij directeur van Artidor Explosion Safety B.V. en als fabrikant dagelijks met explosieveiligheid, de ATEX richtlijnen en de onderliggende normen bezig.

Niveau


Het niveau van de cursus is MBO+ en de inhoud van de training voldoet aan de eindtermen van de internationale IECEx 05 (Unit Ex 001) norm. Na het volgen van de cursus ontvangt u een bewijs van deelname.

Planning


De cursus duurt 1 dag en wordt gegeven van 9.00 tot 17.00 uur. De groep bestaat uit maximaal 14 personen. De kosten voor de cursus inclusief, koffie, thee, fris, uitgebreide lunch en het cursusboek / naslagwerk Basiskennis Explosieveiligheid (hardcover, full-color, 132 pagina's) bedragen € 395,- per persoon excl. BTW.

De cursussen worden ingepland na voldoende aanmeldingen. De cursus Basiskennis Explosieveiligheid kan ook in-company worden gegeven en op uw specifieke wensen worden afgestemd. Neem hiervoor even contact met ons op.

Bereikbaarheid


Artidor Explosion Safety B.V. is eenvoudig met de auto bereikbaar en heeft meer dan voldoende eigen parkeerplaatsen. Ook per spoor is de verbinding goed: Artidor ligt op ongeveer tien minuten lopen van NS station Geldrop.

Inschrijven


U kunt zich aanmelden voor de cursus door middel van het inschrijfformulier. Met onze brochure over de cursus kunt u alle informatie nog eens op uw gemak doorlezen. Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op.

Schrijf je in voor de cursus Basiskennis Explosieveiligheid

* Verplichte velden
We reageren binnen 2 werkdagen