Meer dan 35 jaar ervaring in Explosieveiligheid

search icon

Meer dan 35 jaar ervaring in Explosieveiligheid

Artidor bouwt IP55 airconditioners

In de scheepvaart wordt de explosieveiligheid gereguleerd door de ADN (European Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Inland Waterways). Daarin wordt gesteld dat een apparaat of product explosieveilig is als de behuizing voldoende bescherming tegen het binnendringen van vocht en stof biedt (IP55) en als de oppervlaktetemperaturen niet te hoog oplopen. Om aan deze eisen tegemoet te komen ontwikkelde Artidor een IP55 variant van haar explosieveilige ATEX zone 2 airconditioners.

IP airconditioner voor de scheepvaart

Het beschermen van de besturingselektronica van de buitenunit tegen vocht en stof is een grote uitdaging. Deze vermogenselektronica produceert nogal wat warmte en wordt in veel gevallen geforceerd gekoeld; het inbouwen in een behuizing is daardoor geen geschikte oplossing omdat de print dan te warm wordt waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verkort.

Artidor ontwikkelde een speciale oplossing waarmee de elektronica toch aan alle eisen voldoet en tegelijkertijd de gedissipeerde warmte goed kan afvoeren. Deze oplossing wordt gecombineerd met bekende technieken uit de ATEX airconditioners om een explosieveilige oplossing te bieden die iedere toets kan doorstaan.

Daarnaast vragen ook de elektrische aansluitingen en de ventilatormotor de nodige aandacht. Vanuit de dagelijkse ATEX praktijk zijn de vakmensen van Artidor gewend aan het aanpassen van componenten en systemen om deze duurzaam aan de IP54 eisen te laten voldoen. De stap naar IP55 is dan niet zo groot meer. Op verzoek kunnen ook hogere IP waardes gerealiseerd worden.

Raadpleeg de Artidor website voor meer informatie over de AR-051 serie explosieveilige airconditioners voor gebruik in zone 2. Wij zijn niet merk-gebonden en kunnen ook uw airconditioner geschikt maken voor gebruik aan boord of voor gebruik in ATEX zone 2. Daarnaast leveren wij de AR-050 zone 1 airconditioner voor gebruik onder meest veeleisende omstandigheden.

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over de IP55 (ADN)
airconditioners voor de scheepvaart? Neem
dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Meer nieuws Neem contact op