Meer dan 35 jaar ervaring in Explosieveiligheid

search icon

Meer dan 35 jaar ervaring in Explosieveiligheid

AR-050: nieuwe Zone 1 airconditioner

AR-050 airconditioner voor zone 1“Laten we geen tijd verspillen aan systemen met verschillende functionaliteiten, maar alle aandacht richten op een airconditioner die de belangrijkste eisen uit de markt vervult”. Zo luidde de ontwikkelingsopdracht die Artidor zichzelf gaf. Het eindresultaat is de explosieveilige AR-050 airconditioner: corrosiebestendig, geschikt voor hoge omgevingstemperaturen, ATEX zone 1 gecertificeerd en in staat tot zowel koelen als verwarmen.

AR-050 Zone 1 airconditioner

Met de introductie van de AR-050 geeft Artidor antwoord op uiteenlopende vragen in de markt voor explosieveilige producten. “Het ombouwen van airconditioners voor gebruik in ATEX zone 2 was al jaren bekend terrein voor ons”, legt directeur Marc Moolenaar uit. “Na een toenemend aantal vragen van klanten naar airconditioners en koelinstallaties voor zone 1 hebben we besloten deze zelf te gaan ontwikkelen en produceren. Om gehoor te geven aan een andere veelgehoorde vraag moest het een unit worden die kan functioneren bij zeer hoge omgevingstemperaturen. Last but not least was het een terugkerende wens van veel klanten dat de unit moest kunnen koelen én verwarmen. We hebben naarstig gezocht in de markt, maar een dergelijk systeem vind je niet. Reden genoeg om het zelf te gaan doen.

Betere gesprekspartner


Met de beslissing om een hoogwaardige en betrouwbare airconditioner volledig in eigen beheer te ontwikkelen en te produceren, bezorgde Artidor zichzelf geen eenvoudige opgave. “Explosieveiligheid, daar weten wij alles van. Van warmte- en koeltechniek wisten we een stuk minder”, bekent Marc. “Hoewel ik in een grijs verleden nog ben afgestudeerd in energietechniek, was ik blij dat we contact wisten te leggen met een zeer ervaren adviseur die ons bij de hand kon nemen bij het doorlopen van de stappen. Er komt veel bij kijken, maar het aangaan van het avontuur was meer dan de moeite waard. Behalve dat we een prachtig product hebben ontwikkeld, hebben we er veel van opgestoken. Sindsdien zijn we een nog betere gesprekspartner voor de talrijke installateurs die onze producten aanschaffen en toepassen.”

Best denkbare product


Dat de nieuwe airconditioner aan de hoogste eisen moest voldoen, stond van meet af aan vast. “Je praat niet over gebruik in doorsnee kantoren, maar over omgevingen waar de omstandigheden zeer veeleisend zijn. De petrochemie, de offshore en scheepvaart, de farmaceutische industrie en de levensmiddelensector. Plekken waar gassen en vluchtige stoffen kunnen vrijkomen. De eisen zijn niet mals. Alles wat je aan boord van een offshoreplatform wilt installeren moet per helikopter worden ingevlogen. Dan kun je het je niet permitteren om een airco te leveren die na een paar jaar de geest geeft of door een paar spetters zeewater begint te roesten. Dat vraagt om het best denkbare product voor vele zorgeloze jaren op zee. In sectoren als de offshore wil men om begrijpelijke redenen zo min mogelijk onderhoud plegen. Reden waarom onze unit leverbaar is in RVS 316 of gelakt staal.”

Nagenoeg ‘plug and play’


In landen met een klimaat zoals Nederland is een airconditioner voor gebruik bij temperaturen tot 48° Celsius ruimschoots toereikend. Zo niet in delen van Azië, het Midden-Oosten en sommige landen rond de Middellandse Zee. “In de woestijn kan het overdag extreem heet en ’s nachts behoorlijk koud zijn. Een installatie die koelt en verwarmt is dan geen overbodige luxe. De AR-050 airconditioner koelt en verwarmt en functioneert bij temperaturen tot 55° Celsius, met enige aanpassing zelfs tot 60° Celsius.”

De AR-050 is niet alleen geschikt voor klimaatbeheersing, maar is ook inzetbaar voor andere doeleinden, zoals proceskoeling. Het installeren van de unit is eenvoudig, belooft Moolenaar. Het koudemiddelcircuit blijft beperkt tot de buitenunit dus er hoeft niet meer gesoldeerd te worden. De AR-050 is er in vermogens vanaf 5 kW in stappen oplopend tot 15 kW. Units kunnen eenvoudig gecombineerd worden en op verzoek kan de reeks eenvoudig worden uitgebreid.

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer informatie over de AR-050
Zone 1 airconditioner? Neem dan contact met ons op.
Wij helpen u graag verder!

Meer nieuws Neem contact op