Meer dan 35 jaar ervaring in Explosieveiligheid

search icon

Meer dan 35 jaar ervaring in Explosieveiligheid

Artidor ontwikkelde Gifas' TorchLED-Ex

TorchLED-Ex voor zone 1 en zone 21In 2011 ontwikkelde Artidor al de explosieveilige FlashLED-Ex inspectielamp voor het Duitse Gifas Electric GmbH. Het succes van deze robuuste lamp bleef ook bij haar Zwitserse zusterbedrijf niet onopgemerkt. In 2016 volgde dan ook de vraag of Artidor een explosieveilige variant van de bestaande TorchLED zaklamp zou kunnen ontwikkelen. Die uitdaging werd met twee handen aangegrepen.

De klant wilde graag vasthouden aan de bestaande behuizing zodat de look-and-feel van de lamp onveranderd zou blijven. Ook de functionaliteit van de lamp mocht niet veranderd worden. In een vooronderzoek van zo’n veertig uur werden alle kritische delen door Artidor onderzocht en werd gezocht naar het best passende concept. Daarbij bleek het ontwerp van nieuwe intrinsiek veilige elektronica eigenlijk de enige oplossing te zijn. Op basis van deze inzichten heeft Artidor de volledige doorontwikkeling van de lamp begroot en zelfs een vaste prijs voor het explosieveilige eindproduct afgegeven. Dit gaf Gifas Electric zoveel vertrouwen dat het besluit voor de ontwikkeling van de nieuwe TorchLED-Ex snel werd genomen.

Gifas Electrics TorchLED-Ex

Naast de ontwikkeling van de nieuwe elektronica werd Artidor geconfronteerd met de keuze van nieuwe batterijen. De gebruikte Penlite batterijtjes voldeden niet aan de eisen en er moest uitgeweken worden naar een alternatief wat in de behuizing past, aan de technische eisen zou voldoen en die ook nog eens een zo groot mogelijke capaciteit moesten hebben. De keuze viel daarbij op het gebruik van Lithium polymeercellen.

Om de lamp op te kunnen laden moest er ook een geschikte lader worden ontwikkeld, gebruik makend van de bestaande behuizing en waarmee ook al geleverde niet-ATEX lampen geladen moesten kunnen worden. De nieuwe explosieveilige lamp heeft een afwijkende polariteit en lagere laadspanning dan de oorspronkelijke versie. Door een slimmigheidje is de nieuwe lader in staat de verschillende lampen van elkaar te onderscheiden. Ondanks de afwijkende polariteit en laadspanningen kunnen de laders en lampen nu door elkaar gebruikt worden wat de klanten de vrijheid geeft waar ze naar op zoek zijn.

Na een traject van iets meer dan een jaar werd het EU Type Examination Certificate op de explosieveilige TorchLED Ex zaklamp verkregen waarmee het ontwerp werd goed bevonden voor gebruik in zone 1 (II 2 G Ex ib IIC T4 Gb) en zone 21 (II 2 D Ex ib IIIC T130°C Db). De eerste leveringen vonden plaats binnen 13 maanden na aanvang van het project. Inmiddels behoort ook het Zwitserse leger tot de klantenkring van Gifas Electric en is de TorchLED Ex niet meer weg te denken uit hun programma.

De TorchLED Ex wordt door Artidor exclusief voor Gifas Electric GmbH geproduceerd en onder de Gifas merknaam op de markt gebracht.

Bent u geïnteresseerd in de ontwikkeling van een explosieveilig product en wilt u dit graag onder uw eigen naam op de markt brengen? Dat kan. Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie. Meer voorbeelden van onze brand label producten vindt u hier: FlashLED-ExPatlite en Ultra 1.

Interesse in een eigen explosieveilig product?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden
van een explosieveilig product onder uw private
label te bespreken. Wij helpen u graag verder!

Neem contact met ons op