Necplus LED lamp in no time ontwikkeld

“Wij willen de markt verrassen met een explosieveilige led werklamp die aan de zwaarste eisen voldoet. Een werklamp met een hoge lichtopbrengst die op zowel gelijkspanning als wisselspanning functioneert. Een draagbare lamp die uiterst robuust is en toch licht. Kan Artidor een dergelijke lamp voor ons ontwikkelen en onder het Nec+ label voor ons produceren? En kan het snel?”

Necplus Ultra 1 voor zone 1 en zone 21Op scheepswerven, in de vliegtuigindustrie en overal elders waar wordt gewerkt met lijmen, lakken en vluchtige stoffen, is er behoefte aan draagbare explosieveilige werkverlichting. Het Nederlandse bedrijf Nec+ besloot hier op in te spelen en formuleerde de bovenstaande wensenlijst. Marc Moolenaar, directeur van Artidor, is verzot op de uitdagende vraagstukken waarmee bedrijven aankloppen. “Wij streven ernaar explosieveilige producten te ontwikkelen en te produceren die zich kunnen meten met de bovenkant van de markt. Opdrachtgevers zoals Nec+ ontvangen wij met open armen, omdat zij ons stimuleren om het beste uit onszelf te halen.”

Necplus Ultra 1 ontwikkeld door Artidor

Ongekend snel ontwikkeld


‘Goed’ en ‘snel’ is in het bedrijfsleven doorgaans geen voor de hand liggende combinatie. Toch slaagde Artidor erin om het hele traject van ontwikkelen, ontwerpen, prototypen, testen en certificeren af te leggen in iets meer dan een jaar. Ongekend snel, voor wie in ogenschouw neemt dat de productontwikkeling doorgaans negen tot twaalf maanden in beslag neemt en de certificering nog eens zes tot negen maanden.

Moolenaar: “Vanaf de eerste dag hebben we de zaken zorgvuldig aangepakt. Wij hebben grondig nagedacht over het explosieveiligheidsconcept, hebben het pakket van eisen nauwkeurig gedefinieerd en zijn al vroeg prototypes gaan bouwen en testen. Wat zeker heeft bijgedragen is de professionele samenwerking met certificeringsinstantie Kiwa ExVision die buitengewoon prettig verliep. Wij zijn er trots op dat we het traject zo snel hebben doorlopen. Ook voor Nec+ was het gunstige verloop profijtelijk. Tijdens de ontwikkeling gaat de kost voor de baat uit. Hoe eerder er een verkoopbaar product op tafel ligt, hoe beter.”

Kan tegen een stootje


Het vertrouwen dat Nec+ stelt in de kwaliteit van de lamp, kent geen grenzen. “Als de directeur in het bijzijn van klanten de robuustheid van de lamp wil demonstreren, tilt hij hem boven zijn hoofd en gooit hij hem met kracht op de grond”, vertelt Moolenaar lachend. Dat de lamp tegen een ‘stootje’ kan, mag dus een eufemisme heten. De behuizing is vervaardigd van slagvaste polyethyleen, heeft een polycarbonaat venster en is antistatisch. Oersterk en toch relatief licht, dat is het voordeel van deze lamp. “Vergelijkbare lampen met een metalen of aluminium behuizing zijn zeker tweemaal zo zwaar”, weet Moolenaar.
Het ontwerp is zo gemaakt dat de aarddraad achterwege kon blijven en een 2-aderige aansluitkabel volstaat. Dat geeft de eindgebruikers meer vrijheid. Hetzelfde geldt voor de aansluitspanning. “Gelijkspanning of wisselspanning. 24, 42 of 48 Volt. De lamp stelt weinig eisen aan de omgeving en is heel breed inzetbaar”. verzekert Moolenaar.

De lamp nader bekeken


Niet minder dan 81 leds zorgen voor een lichtopbrengst van 1750 lumen wat in de praktijk neerkomt op een zee van neutraal wit licht van hoge intensiteit.
Aan de achterzijde van de behuizing is een beugel bevestigd met vergrendeling om de lamp veilig op een statief te kunnen zetten. De lamp is standaard voorzien van tien meter H07RN-F aansluitkabel, maar als de gebruiksomstandigheden daar om vragen zijn er ook langere en andersoortige kabels mogelijk. De Nec+ explosieveilige werklamp is geschikt voor omgevingen met temperaturen tot 50° Celsius en is zowel ATEX- als IECEx-gecertificeerd voor gebruik in zone 1 en zone 21.

Draadloos is trending


Elektriciteit blijft een zegen, maar snoeren en stekkers beschouwen we in toenemende mate als onwenselijk. Draadloos is de trend. Hierop anticiperend heeft Artidor op verzoek van Nec+ de ontwikkeling gestart van een identieke led werklamp die functioneert op batterijen – met dezelfde lichtopbrengst en ten minste acht uur aan één stuk. “In de industrie heb je te maken met afstanden en moeilijk bereikbare plekken, wat al snel veel gedoe oplevert met haspels. De ontwikkeling van een draadloze lamp lag dan ook voor de hand. Het is nog een uitdaging om de samenstelling van het accupakket en de elektronica zodanig te kiezen dat het gewicht van de lamp acceptabel blijft. Een draadloze lamp die niet te tillen is, schiet zijn doel voorbij, dat beseffen we maar al te goed. Maar ook dit gaat lukken”, besluit Moolenaar.

Wilt u meer informatie?

Geïnteresseerd in de ontwikkeling van een
explosieveilig product onder uw merknaam? Neem
dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Neem contact met ons op