Meer dan 35 jaar ervaring in Explosieveiligheid

search icon

Meer dan 35 jaar ervaring in Explosieveiligheid

Omgaan met extreme buitentemperaturen

Temperatuur speelt een grote rol bij de opslag van bederfelijke producten. Als de buitentemperaturen dan extreme waarden aan kunnen nemen zoals dat in de Scandinavische landen het geval is, is een innovatieve oplossing noodzakelijk. Artidor maakte het waar.

In de landen net onder de poolcirkel zijn de temperatuurverschillen door het jaar heen erg groot. Zo kan het op koude dagen tientallen graden vriezen, op warme dagen zijn temperaturen van boven de 30 graden geen uitzondering. Om producten dan geconditioneerd op te slaan, is niet altijd even eenvoudig. Dat ondervond ook een Scandinavische klant van ons. Zij werken met biologische producten die opgeslagen moeten worden bij een temperatuur van 10 tot 25 graden Celsius; een hogere of lagere temperatuur tast de producten aan waardoor de houdbaarheid en de kwaliteit sterk afneemt. Dat zou een direct verlies van de voorraad en dus van de omzet betekenen.

Omdat de opslagruimte in een explosiegevaarlijk gebied ligt kwamen ze naar ons toe met de vraag of wij een oplossing voor hen konden bedenken. Vaak kan het koelen en verwarmen met een explosieveilige variant van een moderne airconditioner geregeld worden. Echter niet in dit geval. De extreem lage buitentemperaturen maken het verwarmen met een warmtepomp onmogelijk. Daarnaast wilde de klant geen onnodige energie verbruiken als de ruimtetemperatuur tussen de 10 tot 25 graden ligt, het systeem moet dan uitgeschakeld blijven.

Een slimme regelaar

De extreme buitentemperaturen en de grote “dode band” vragen om een slimme temperatuurregeling die afhankelijk van de omstandigheden een elektrische verwarming of een warmtepomp inschakelt. Om de energiekosten zo laag mogelijk te houden wordt daarbij zo veel mogelijk gebruik gemaakt van het hoge rendement van de warmtepomp. Wij bedachten hiervoor een slimme regelaar die aan alle eisen tegemoet komt.

Het in- en uitschakelen van de warmtepomp loopt via een speciale interface waarbij het systeem een start- of stopsignaal krijgt aangeboden. De unit doorloopt daarbij de normale procedures alsof deze door middel van de afstandsbediening wordt aan- of uitgezet. Het onderbreken van de voedingsspanning zou alleen maar tot problemen leiden!
Het bedrijf van onze klant draait in een twee ploegendienst maar in het weekend is er niemand aanwezig. In het geval van storing moet er wel tijdig ingegrepen worden om schade aan het product te voorkomen. Om de technische dienst direct op de hoogte te brengen is daarom een speciale module opgenomen waarmee storingen via een sms bericht worden doorgegeven. Een zorg minder! Het complete systeem is inmiddels opgeleverd, zonder moeite geïnstalleerd en volop in bedrijf. 

Extreme omstandigheden vragen vaak om nieuwe, innovatieve oplossingen. Dit soort uitdagingen en innovatieve oplossingen zijn een kolfje naar onze hand. Zoekt u een oplossing voor een bijzonder probleem? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.