Meer dan 35 jaar ervaring in Explosieveiligheid

search icon

Meer dan 35 jaar ervaring in Explosieveiligheid

Universele FlashLED werd explosieveilig

"Kunnen jullie op basis van een universele inspectielamp een explosieveilige inspectielamp ontwikkelen en produceren?” Een vraagstuk geformuleerd door de Duitse onderneming Gifas Electric. Artidor nam de uitdaging met beide handen aan. De inspectielamp, geschikt voor zone 1 en 21, is inmiddels al vele jaren een veelgevraagd artikel uit de Gifas productenreeks.

FlashLED Ex voor zone 1 en zone 21“En dan te bedenken dat we de klant aanvankelijk hebben afgeraden eraan te beginnen”, lacht Marc Moolenaar, directeur van Artidor. “Maar Gifas liet zich niet uit het veld slaan en was overtuigd van de kansen in de markt. Reden genoeg om aan de slag te gaan en de haalbaarheid te onderzoeken.”

Gifas FlashLED-Ex ontwikkeld en geproduceerd door Artidor

Geen verrassingen


Geen traject vol onvoorspelbaarheden of open einden, maar een overzichtelijk project waarvan de verschillende fasen en kosten duidelijk gedefinieerd zijn. Dat is Artidors idee van een private label-samenwerking. “De eerste fase bestaat uit het vooronderzoek gedurende een vastgesteld aantal uren en tegen een vaste prijs. Daarna spreken we ons uit over de haalbaarheid en bieden de ontwikkeling aan tegen een vaste prijs. Ook schatten we nauwkeurig de ontwikkelingstijd en de uiteindelijke kostprijs.”

Intrinsieke veiligheid


Gifas Electric gaf na beoordeling van de haalbaarheidsstudie groen licht voor fase twee: de ontwikkeling en certificering van de inspectielamp.
Marc Moolenaar: “Van de negen manieren die er zijn om apparatuur veilig te maken, is ‘intrinsieke veiligheid’ er een. Zowel spanning als stroom zijn zodanig begrensd dat er geen vonken of hete oppervlakken ontstaan. Beveiligingen worden in het ontwerp geïntegreerd waarbij sensoren de temperatuur van bijvoorbeeld de ledverlichting monitoren. Zodra de temperatuur de ingestelde waarde overschrijdt, dimt de verlichting.”
Artidor stelt vanzelfsprekend de hoogste eisen aan de elektronica. “De behuizing van de lamp mag dan identiek zijn aan die van de oorspronkelijke lamp, het binnenwerk is compleet vervangen door nieuw ontworpen elektronica met componenten van superieure kwaliteit. Alleen zo kunnen we de explosieveiligheid tijdens de gehele levensduur van de lamp garanderen.” 

Snelle levering


Het ontwikkelen en testen van de elektronica en het laten keuren van het prototype neemt door de bank genomen een jaar in beslag. Zodra de certificering een feit is, staat niets de productie en levering meer in de weg. “We garanderen een levertijd van minder dan twee weken voor een batch van een kleine honderd inspectielampen”, illustreert Moolenaar. “Kwestie van een uitgekiende voorraad en een goede planning. De klant ontvangt volledig opgeladen lampen in zijn eigen verpakking en hoeft dus nergens meer naar om te kijken.”

Succes maakt vrienden


Het beste bewijs dat de Gifas inspectielamp een succes mag worden genoemd: de Zwitserse zusteronderneming van Gifas kreeg lucht van het succes en nam de lamp op in haar assortiment. “Onze technische oplossingen en werkwijze worden gewaardeerd, want inmiddels heeft dit Zwitserse bedrijf ons de opdracht gegund voor de ontwikkeling en productie van een explosieveilige ledlamp in zakformaat”, vult Moolenaar aan.
Behalve voor Gifas Electric ontwikkelde Artidor private label producten voor bedrijven als Ascom, Bosch Rexroth, Necplus en Patlite Corporation. “De samenwerking is intensief gedurende de ontwikkeling en als het product eenmaal gecertificeerd is, ontzorgen we de klant volledig.” Moolenaar verzekert dat klanten geen kapitalen hoeven te reserveren om de haalbaarheid van een explosieveilig product te laten onderzoeken. “Het gaat om een eerste investering van een ruime week tegen een vooraf vastgesteld bedrag. Op basis van onze nauwkeurige inschatting van de kostprijs kan de klant een goede afweging maken en loopt daardoor nauwelijks risico. Niets staat het succes dan nog in de weg.”

Gifas Electric GmbH


Gifas Electric GmbH ontwikkelt, produceert en distribueert elektrotechnische oplossingen zoals stroomverdelers en technische verlichting voor gebruik onder veeleisende thermische, fysische en chemische omstandigheden.

Interesse in een eigen explosieveilig product?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden
van een explosieveilig product onder uw private
label te bespreken. Wij helpen u graag verder!

Neem contact met ons op