Hoe ziet het ontwikkelingsproces van Artidor eruit?
Eerder dit jaar hebben we laten weten dat we wachten op de afronding van de ATEX-certificering van een van onze producten door de Notified Body. We zijn dan ook zeer verheugd dat deze certificering inmiddels is afgerond en dat we ons nu volledig op de productie kunnen richten. Dit maakt een einde aan een ontwikkelingsproces van anderhalf jaar.
Ongeveer anderhalf jaar geleden kwam een klant naar ons toe om te vragen of we een explosieveilige, lichte draagbare ledlamp konden ontwikkelen die de hele dag lang meegaat en 's nachts kan worden opgeladen. Geloof ons als we zeggen dat dat een uitdaging is, maar, rebels als we zijn, houden we daar wel van.
Een beoordeling in 40 uur – kan dat?
Als een klant met zo'n uitdaging bij ons aanklopt, geven we onszelf 40 werkuren de tijd om erachter te komen of het mogelijk is of niet. In die 40 uur kijken we naar de specificaties, komen we met een eerste ontwerp en controleren we of dat voldoet aan de laatste explosieveiligheidsnormen. We kennen misschien niet alle standaarden uit ons hoofd – het betreft immers vele documenten en meer dan 2.500 pagina's tekst – maar dankzij onze ervaring kunnen we vrij goed bepalen of het mogelijk is. Na die 40 uur kunnen we de klant antwoord geven op de volgende vragen: is het mogelijk en wat zijn de kosten voor ontwikkeling en productie? Het is dan aan de klant om ermee verder te gaan.
In dit geval zagen de cijfers er goed uit voor de klant, dus zijn we overgegaan tot het volledig ontwerpen van de ledlamp en het bouwen van een prototype. Dit duurt een aantal maanden, want we moeten niet alleen een mechanisch ontwerp bedenken, maar de meeste elektronica moet ook van nul af aan worden ontwikkeld. Wanneer we tevreden zijn met de werking van het prototype en overtuigd zijn dat het voldoet aan de certificeringseisen, sturen we het ontwerp en het technisch constructie dossier naar de Notified Body voor certificering.
Nu is het niet meer aan ons
Daarna begint het wachten. Om een product te kunnen certificeren, heeft de Notified Body natuurlijk niet alleen het prototype zelf nodig, maar ook veel documentatie over de werking van de onderdelen, de beveiliging van de elektrische systemen en meer van dat soort dingen. Elk nieuw product wordt beoordeeld tegen de laatste technische normen. Daarbij kan het gebeuren dat de Notified Body bij ons terugkomt voor meer uitleg over het toegepaste concept. Verder hebben we geen invloed op het certificeringproces, vanaf hier is het afwachten.
Dat betekent echter niet dat we helemaal niets doen. Wanneer we het product voorleggen, hebben we dankzij onze ervaring een redelijk vertrouwen dat het zal worden goedgekeurd. Dus terwijl we wachten op de certificering zijn we al volop bezig met de voorbereidingen voor de toekomstige productie. Zo stellen we nu al de nodige productiegereedschappen en -machines samen.
Ja, dit kan een gok zijn, omdat het wel investeringen van onze kant vereist. Maar daarom zijn we ondernemers; soms moet je risico's nemen. Het voordeel hiervan is wel dat we na de certificering direct met de productie kunnen beginnen. Het is onze manier om de time-to-market relatief kort te houden. Een win-winsituatie, toch?